HU EN DE

Budapest látnivalói

Budapest valóban ezerarcú város. Nem érdemes csak egy gyors hétvége alatt végigrohanni, hiszen amellett, hogy látnivalóinak és az általa nyújtott élményeknek nehéz néhány nap alatt a végére jutni, nagy területen nyúlik el, és domborzati sokszínűségét, a budai hegyeket, a Duna-partokat, a Margitszigetet és a nyüzsgő pesti belvárost egyaránt érdemes mélyen megélni.
 
Hősök Tere
Az Andrássy út vége és a Városliget kapuja: akárhonnan nézzük, egy urbanisztikai remekmű. A sugárút felől közelítve már messziről feltűnik 36 méter magas oszlopa, tetején Gabriel arkangyallal.


Lánchíd
Mielőtt megépült, a folyón csak az ideiglenesen üzemelő hajóhídon, csónakkal vagy a jégen lehetett átkelni.

Andrássy út
Sokáig csak jelentéktelen házacskák és kis kertek álltak itt, majd a 19. század második felében Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök elhatározta egy új sugárút megépítését.


Szent István Bazilika
Fenséges látványt nyújtó épület, bárhonnan is érkezünk. A Duna-part felől közelítve méterről méterre tárul egyre jobban elénk: hatalmas, de mégsem uralkodik a környezetén.

Gellérthegy és Citadella
A Gellérthegy a főváros népszerű kirándulóhelye.

Vár és környéke
Egykoron kelták és rómaiak lakták a vidéket, a magyar királyi székhelyet az 1242-es tatárjárást követően IV. Béla helyezte Esztergomból a stratégiailag jól védhető budai Várhegyre. A Vár és közvetlen környéke gyors fejlődésnek indult, fénykorát Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt élte, amikor Budát a reneszánsz művészetek és a tudomány messze földön híres udvaraként tartották számon egész Európában.

Mátyás Templom
A város egyik legismertebb jelképe.

Margitsziget
A sziget Budapest egyik legfontosabb és legszebb rekreációs helyszíne. Mai nevét a később szentté avatott Árpád-házi Margit hercegnőről, IV. Béla király lányáról kapta, aki életével és csodáival különleges helyet foglal el a magyar történelemben. A sziget 1901-ig csak hajón vagy csónakkal volt megközelíthető, amíg el nem készült a Margit híd szigetre vezető szárnya.

Budavári Sikló
A BKV Zrt. a Budavári Sikló Margit és Gellért nevű kocsijaival várja a dunai panorámában gyönyörködni vágyó utasokat, akik néhány perc alatt juthatnak a Clark Ádám térről a Budai Várba, és/vagy onnan vissza. A Budavári Sikló 1987 óta az UNESCO világörökség része.

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyarország első múzeumát gróf Széchényi Ferencnek köszönhetjük, aki saját magángyűjteményét ajánlotta fel az ország hasznára 1802-ben. A több mint 15 ezer darabból álló gyűjtemény 1847-ben került végleges, állandó helyére, a múzeum klasszicista stílusú épületébe, melynek külső és belső díszítésén a kor legjobbjai dolgoztak.

Budapest Gyógyfürdői
A világ egyetlen más fővárosában sem található annyi gyógyfürdő, mint Budapesten. Már a rómaiak is…